CBD olie.

Nog (te) weinig bewijs voor nut medicinale cannabis.                          Bron: https://www.foodlog.nl/artikel/cannabis-werkt-bij-de-ziekte-van-crohn-maar-niet-als-ontstekingsremmer/

Voor het eerst is er een uitgebreide meta-analyse uitgevoerd naar medicinale cannabis, die naast de bewijsvoering ook nog eens naar de regelgeving in verschillende landen kijkt. Het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) probeert voor beleidsmakers orde te scheppen in de informatiechaos rondom medicinale cannabis. Dat blijkt niet overbodig.


Cannabis werkt bij ziekte van Crohn maar vermoedelijk niet als ontstekingsremmer

Cannabis wordt al decennia gebruikt voor het behandelen van een verscheidenheid aan ziektes. Zo ook voor het verlichten van de symptomen van de ziekte van Crohn, een chronische ontstekingsziekte van de darm. Volgens Timna Naftali, als maag-darmspecialist verbonden aan het Meir-hospitaal in Tel Aviv, werd altijd verondersteld dat het effect van cannabis op de symptomen van Crohn te danken is aan de ontstekingsremmende werking. Dat klopt mogelijk niet, blijkt uit haar nieuwe onderzoek.

Voor het onderzoek werden 46 patiënten met de ziekte van Crohn willekeurig ingedeeld in twee groepen. De eerste groep onderging een behandeling met cannabisolie met 15% cannabidiol (CBD) en 4% tetrahydrocannabinol (THC). THC is het psychoactieve stofje in de cannabisplant. De tweede groep diende als controle en kreeg een placebo.
Na een behandeling van 8 weken had 65% van de patiënten in de behandelgroep een sterke vermindering van ziekteverschijnselen; de controlegroep scoorde 35%. Er was dus een redelijk groot placebo-effect. Niettemin haalde de behandelde groep significant betere resultaten. 

"De Europese markt is als het navigeren door een jungle," zegtThomas Skovlund Schnegelsberg, de CEO van StenoCare, een Deens bedrijf dat medische cannabis produceert. Hij heeft last van de vele onduidelijkheden, maar veel positiefs valt aan de studie nog niet te ontlenen.
Europese landen experimenteren - en worstelen - met het legaliseren van medicinale cannabis, blijkt uit het rapport Medical use of cannabis and cannabinoids.
In 16 landen is de verkoop van medicinale cannabis in de apotheek inmiddels toegestaan, maar de regels, toegestane producten en voorwaarden verschillen per land. Het EMCDDA nam het "nog beperkte en gefragmenteerde bewijs" voor het therapeutisch nut van cannabis onder de loep. 

Volgens het rapport is er 'matig' bewijs dat medicinale cannabis werkt tegen vormen van chronische pijn en spasticiteit zoals bij epilepsie en MS, aldus Knack. Het bewijs dat cannabis verlichting brengt voor patiënten met misselijkheid bij kankertherapieën of als eetluststimulans bij aidspatiënten is 'zwak'. Voor veel andere aandoeningen, zoals depressiviteit, slaapstoornissen of inflammatoire darmziektes, is er op dit moment onvoldoende bewijs. "Betere en langdurige studies zijn nodig", is de conclusie.

De mate van ontsteking van de darmen is gemeten door het nemen van biopten uit de darmen, via het bloed en via de ontlasting. De onderzoekers vonden geen significant verschil in de mate van ontstekingen tussen de behandel- en de controlegroep. Dit gaat in tegen de algemene veronderstelling dat de vermindering van symptomen door de ontstekingsremmende werking van cannabidoïden komt.

De behandeling voor de ziekte van Crohn bestaat tegenwoordig vooral uit toedienen van medicijnen die de ontsteking tegengaan, zoals TNF-α blokkers. Maar bij veel patiënten werkt deze ontstekingsremmer niet. Wanneer medicijnen onvoldoende helpen, is een operatie - waarbij het zieke gedeelte van de darm verwijderd wordt - soms noodzakelijk waarbij (tijdelijk) een stoma wordt aangelegd. Een alternatieve, beter werkende behandeling zou dus welkom zijn.

Dr. Naftali vindt dat er goede redenen zijn cannabis te gebruiken om patiënten met de ziekte van Crohn en andere gastro-intestinale problemen te behandelen. Maar "voorlopig kunnen we medicinale cannabis echter alleen beschouwen als een alternatief of extra interventie die tijdelijke symptoomverlichting biedt aan sommige mensen met de ziekte van Crohn.