E-Nummers

Voeding is tot een technologie geworden. Het gaat erom om zo snel mogelijk een lang, houdbaar, goed uitziend, goed smakend en vooral goed verkoopbaar product te maken. De industrie maakt daarbij soms rare manoeuvres, zoals in het geval van Unilever. Het is bekend dat vezels gezondheid bevorderend zijn. Omdat wit brood nauwelijks voedingswaarde bevat, werd in de laboratoria van Unilever inulinevezels (uit wortelen en cichorei) en vitaminen aan wit brood toegevoegd, om het toch maar enigszins voedend te maken. Vanwege het commerciële argument dat kinderen niet de grove structuur van volkoren brood zouden lusten, probeert men zich in bochten te wringen om na te bootsen wat veel eenvoudiger op natuurlijke wijze te fabriceren valt. De reden waarom men dit dan toch doet, is dat men met die broodstructuur een verkoopargument boven ander broodsoorten heeft.

De lijst van toevoegingen (de stoffen met de zogenaamde e-nummers) is schrikbarend lang. Het gaat om zo'n 240 geur, kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen, smaakversterkers en ga zo maar door.

Sommige ervan hebben bedenkelijke effecten. Hoewel het te ver gaat elk toe te lichten, zijn de meest beruchte voorbeelden Aspartaam en MSG (Mono sodium Glutamaten).

Nummer        Aard

E-100-199      Kleurstoffen                                                                                                                     E-200-299    Conserveermiddelen                                                                                                      E-300-399     Anti-oxidanten                                                                                                                E-400-499     Emulgatoren                                                                                                                   E-500-599     Anti-klontermiddelen, rijsmiddelen en zuurteregelaars                                               E600-699      Smaakversterkers                                                                                                          E700-799       Conserveermiddelen                                                                                                     E900-999      Anti-schuimmiddelen, glansmiddelen, deegverbeteraars, verpakkingsgassen, zoetstoffen.                                                                                                                                            E1400-1499   Gemodificeerde zetmelen.

E-nummers worden toegediend om mensen meer te laten eten, daardoor meer ziekten te veroorzaken om meer medicijnen te kunnen verkopen.

Aspartaam is het product van een genetisch gemanipuleerde E-coli bacterie. De stof wordt gelinkt aan kanker (leukemie), epilepsie, hoofdpijn, visie stoornissen, tremors, geheugenverlies, slapeloosheid, depressiviteit, agressie en ga zo maar door.