Statines

We hebben met z'n allen een atmosfeer geschapen waarin ziekte wordt verwacht. Maar tevens wordt er verwacht dat deze ziekte worden behandeld, een arts moet verschillende indicaties kunnen stellen en dat wordt van hem verwacht om tevens tot een conclusie te komen voor een medicatie waarvan hij verwacht dat uw probleem wordt opgelost, maar niets minder is waar. In de westerse wereld gaat men met ieder probleempje naar een arts. B.v. verhoogde cholesterol.

Uw arts schrijft deze heel gemakkelijk voor en zelfs standaard al vanaf 60 jarige leeftijd. Statinen zijn cholesterolverlagers, immers daar gaat men van uit. Maar helaas is de werkelijkheid niet het geval, statinen kunnen die vaak voorgeschreven worden om het cholesterolgehalte te verlagen eigenlijk het hart beschadigen.  Vanaf het moment dat meervoudige onverzadigde vetten op grote schaal bij de bevolking werden geïntroduceerd, zijn degeneratieve aandoeningen enorm toegenomen, met huidkanker als een daarvan. De meeste mensen weten bijvoorbeeld dat cholesterol op natuurlijke wijze door het hanteren van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl kan worden verhinderd. Toch willen de meeste mensen dat niet doen en wenden zich tot de statines als een preventief medicijn om hun cholesterolprobleem te bestrijden. Deze medicijnen worden met een breed scala aan gezondheidsproblemen in verband gebracht. Daarbij moet men denken aan een verhoogd risico op het krijgen van diabetes, hartfalen, hoge bloeddruk en het weerhouden van je lichaam om hulp van zonlicht zijn eigen vitamine D aan te maken.

Hartkwaal door cholesterolverlagers?

Japanse wetenschappers van de Kinjo Gakuin University pleiten voor herziening van de richtlijnen van statinegebruik. Deze veelgebruikte cholesterolverlagers kunnen - in tegenstelling tot wat algemeen gezegd wordt - juist atherosclerose en hartfalen in de hand werken.

Het was al langer bekend dat het gebruik van statines leidt tot een verminderde concentratie van coënzym Q10 wat nadelig is voor de ATP-generatie en de functie van de spieren, waaronder ook de hartspier. Nu blijkt dat statines ook de synthese van vitamine K2 remmen. Vitamine K2 is een cofactor voor matrix Gla proteïne (MGP). MGP bindt aan calcium en beschermt zodoende de bloedvaten tegen aderverkalking. MGP kan dit echter alleen in actieve vorm en heeft hiervoor vitamine K2 nodig.

Daarnaast leidt statinegebruik tot een verminderde synthese van seleniumafhankelijke proteïnen. Een van deze proteïnen is glutathionperoxidase, een belangrijke antioxidant. Een verminderde biosynthese van selenoproteïnen kan mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van hartfalen. Het is immers al langer bekend dat cardiomyopathie een gevolg kan zijn van een seleniumtekort.

De wetenschappers concluderen dat het wijdverbreide gebruik van statines wel eens zou kunnen bijdragen aan de wereldwijde 'epidemie' van atherosclerose en hartfalen. 


Bron: Ortho magazine 2015