Het oxycodon schandaal

In 2007 moesten Purdue Pharma, zijn president, topjurist en voormalig hoofd medische zaken tezamen 635 miljoen dollar boete betalen. Terwijl ze wisten dat OxyContin (oxycodon, een morfine-achtig geneesmiddel) gevaarlijk was, hadden ze staande gehouden dat het middel tot minderverslaving, misbruik en onthoudingsverschijnselen leidde dan andere opioïden. Het bedrijf gaf toe dat het tegen artsen en patiënten had gelogen over de risico's om de verkoopcijfers te verhogen. Oxycodon was heel populair bij druggebruikers en werd onder de bijnaam hillybilly heroin ( de heroïne van de boerenkinkel) een van de meest gebruikte drugs. Het heeft een groot aantal mensen het leven gekost. In Australië waren de meeste overledenen geen drugsverslaafden, maar mensen die zich per ongeluk een overdosis hadden toegediend. Het hoofd van het Amerikaanse bureau voor verslaving en drugsgebruik verklaarde: Voor mij zijn deze mensen drugsdealers, zoals je die op straat kunt tegenkomen.(…) Schandalig hoe zij dit middel hebben gepusht, terwijl ze wisten hoe verslavend het was. In feite hebben zij miljoenen onschuldige mensen letsel toegebracht.

Drie topleiding gevende mochten twaalf jaar lang geen zaken met de overheid doen. Purdue had zijn verkopers geïnstrueerd om artsen te zeggen dat het verslavingsrisico van OxiContin minder dan 1% was, terwijl het in werkelijkheid ongeveer even verslavend was als andere opioïden. Purdue gaf het Massachusetts  General Hospital in Boston 3 miljoen dollar om de pijnafdeling van het ziekenhuis te laten hernoemen tot MGH Pudue Pharma Pain Center. De overeenkomst bepaalde dat de pijnspecialisten van het ziekenhuis gebruik moesten maken van 'door Pudue ontwikkelde studiemateriaal, dat deels is geschreven om ook terughoudende artsen en apothekers als OxyContin te laten voorschrijven' Totale corruptie.

OxyContin werd ook in Denemarken op uiterst agressieve manier gepusht. Zelfs artsen die verder zelden morfine-achtige geneesmiddelen voorschreven, hadden het er op gegeven moment regelmatig over. De verkopers gedroegen zich als tseetseevliegen die achter alles wat in witte jassen voortbewoog aangingen. Het middel is bijzonder duur en heeft geen voordelen boven veel goedkopere alternatieven. Desondanks bleek het voor de geneesmiddelencommissie van mijn eigen ziekenhuis nodig om OxyContin geheel en al te verbieden. Ziekenhuisartsen kunnen het nu niet langer bij de apotheek bestellen.

(bron Dodelijke leugens van P Götsche)