Humus

01-02-2019

Humus met speltbrood.

Ingrediënten:

100gram Kikkererwten

3 eetlepels Sesampasta

1 teentje Knoflook

3-4 takken Peterselie

2 eetlepels Extra vierge olijfolie

1 theelepeltje komijn

Beetje water.

Spoel de kikkererwten af als ze uit een glazen pot komen, er wordt tijdens het vullen altijd een suikersoort toegevoegd in de fabriek. Doe ze in de keukenmachine of blender en alle andere ingrediënten eraan toevoegen, blend de ingrediënten tot moes en voeg een klein beetje water toe als het te droog is.

.


Rode kool salade met walnoten

Rauwe rode kool salade als vooraf gebruiken bij de warme maaltijd.

Ingrediënten:

1 Biologische rode kool

1 Biologische rode ui

1 Biologisch teentje knoflook

1 Limoen

3 eetlepels Olijfolie extra vierge

10 walnoten gepeld.

Zwarte peper

Kruidenzout (reform)

Snij de rode kool op de mandoline zo dun mogelijk, snij de ui zo dun mogelijk en het teentje knoflook zo fijn mogelijk snijden, pers de limoen goed uit en verspreid over de rode kool, voeg daarbij de in stukken gesneden walnoten toe samen met de drie eetlepels olijfolie extra vierge, gebruik zwarte peper en eventueel kruiden zout uit de reform.

Speltbrood

Gebruik bij het zelfbakken van brood zomin mogelijk tarwemeel.

Ingrediënten:

600gram spelt meel

10gram suiker

10gram zout

50gram roomboter

3 eetlepels extra vierge olijfolie

9gram droge gist

350cc warm water.

Meng het meel met alle andere ingrediënten, de boter smelten en eventueel 3 eetlepels olijfolie extra vierge toevoegen doe als laatste het zout toevoegen en het lauwe water, meng dit alles tot een mooi soepel deeg, doe het in een kom met een vochtige handdoek en laat op een warme plaats een uur rijzen, klop het deeg na een uur weer op en leg het in de bakvorm, dek weer af met een vochtige doek en laat weer een uur rijzen, verwarm de oven 5 min van tevoren op tot 180 graden, zet de vorm met deeg in de oven en bak af voor 45 min. Leg het brood op een rooster en laat afkoelen voor het wordt aangesneden.

Tonijn salade met avocado.


Heerlijke frisse tonijn salade met avocado als beleg of als lunch salade met roggebrood.

Ingrediënten:

1 Blikje tonijn op water

1 avocado

1/2 rode ui gesnipperd

1 Bio Citroen (sap)

Tuinkers.

Zwarte peper en kruidenzout naar smaak

Laat het vocht uit de tonijn lopen in een vergiet, doe de gesnipperde avocado in een kom met de gesnipperde ui, meng de uitgelekte tonijn erdoor en maak af met citroensap en tuinkers, zwarte peper en kruidenzout naar smaak aanbrengen

Zwarte bonen pasta.

Zwarte bonen pasta als vervanger voor Nutella, een gezonde alternatief

Ingrediënten:

100gram gare zwarte bonen ( Toko)

3 eetlepels Tahin (sesampasta)

2 eetlepels olijfolie extra vierge.

1 teentje knoflook

3 takjes peterselie

1 theelepeltje zwarte komijn poeder

eventueel water.

Doe alle ingrediënten in een blender of keukenmachine en maal alles tot moes, doe eventueel een beetje water toevoegen om het geheel een beetje zachter te maken. Deze variant van pasta is met diverse bonensoorten te maken.

Serveer eens op roggebrood of op geroosterd roggebrood.

Erwtensoep met spinazie.

Heerlijk tussendoortje of vooraf, erwtensoep met spinazie.

Ingrediënten:

+/- 35gram roomboter.

1 teenje knoflook.

1 grotere sjalot.

4 takjes verse munt.

Diepvries erwten en 3 blokken diepvries spinazie.

1 aardappel of een zoete aardappel.

1 liter bouillon ( groente bouillon.

Peterselie.

Boter smelten in een grote pan, gesnipperde knoflook en sjalot fruiten, samen met de versnipperde munt.

Alles samen 10 minuten laten sudderen, diepvrieserwten toevoegen met de spinazie.

Alles goed onder een zacht vuur goed omroeren, voeg de bouillon toe en laat alles nogmaals 10 minuten smoren.

Om tot een gladde soep te komen gebruiken we als laatste de staafmixer. Serveer met fijn gesnipperde bladpeterselie.